Uyarı!
Lütfen Burs Yönetmeliği ile aşağıdaki soru ve cevapları dikkatle okuyup inceleyiniz.
Eğer sitede cevaplandırılmamış olan sorularınız varsa, bize maev@maevsinema.com adresinden ulaşabilirsiniz.
Web sitemizde cevabı olan sorular tekrar cevaplandırılmayacaktır!
(Güncelleme Tarihi: 24 Temmuz 2023)
Lisansüstü Sinema Eğitim Bursu Sıkça Sorulan Sorular
-
Sinema ile yakından ilgileniyorum, fakat Mithat Alam Film Merkezi'ndeki projelerin hiçbirinde yer almadım. Lisansüstü Sinema Eğitim Bursunuza başvurabilir miyim?
Başvuruda bulunabilirsiniz, ancak burs önceliği Boğaziçi Üniversitesi veya diğer üniversitelerde eğitim görürken Mithat Alam Film Merkezi bünyesindeki projelerde en az iki sömestr faal olarak yer almış öğrencilerindir.
-
Henüz yurtiçi ve/veya yurt dışındaki okullara başvuru yapmadım fakat en kısa zamanda başvurmayı düşünüyorum. Şimdiden bursunuza başvurabilir miyim?
Lisansüstü Sinema Eğitim Bursu’na başvurmak için okul başvurularını tamamlamış ve kabul almış olmanız ya da sinema alanında bir yüksek lisans programına devam ediyor olmanız gerekmektedir.
-
Mithat Alam Film Merkezi'ndeki proje ve çalışmalara katıldım, fakat Türkiye'de Boğaziçi Üniversitesi dışında bir üniversitede öğrenciyim ya da başka bir üniversiteden mezun oldum. Bursunuza başvurabilir miyim?
Evet, başvurabilirsiniz.
-
Üniversiteden mezun olalı iki seneyi geçti. Bursunuza halen başvurabilir miyim?
Lisansınızı başarıyla tamamlayarak diplomanızı almış olmanız başvuru için yeterlidir, bu konuda herhangi bir zaman kısıtlaması bulunmamaktadır. Ancak burs önceliği üniversiteden yeni mezun olmuş adaylara verilecektir.
-
Bir yüksek lisans sinema programına kabul edildim, ancak şu an başka bir alanda farklı bir yüksek lisans programına kayıtlıyım. Bursunuza başvurabilir miyim?
Kabul aldığınız sinema yüksek lisans programına zamanında başlamanızda herhangi bir engel yoksa şu an farklı alanda başka bir yüksek lisans programına kayıtlı olmanız ya da önceden başka bir yüksek lisans programını bitirmiş olmanız bursumuza başvurmaya engel teşkil etmez.
-
Bursa ne zaman başvurabilirim?
Bursumuza yıl içinde sadece bir defa başvurabilirsiniz.
Yurtdışındaki sinema yüksek lisans programlarından en az birine kabul alan adaylar için başvurular Mayıs- Temmuz ayları arasında kabul edilecektir.
Yurtiçindeki sinema yüksek lisans programlarından en az birine kabul alan adaylar için ise başvurular Ağustos - Eylül ayları arasında gerçekleşecektir.
Websitemizin Haberler bölümünde açıklanan tarihlerden önce ya da sonra yapılan başvurular kabul edilmeyecektir.
Yurtdışında eğitimine devam edecek olan adayların Ağustos - Eylül döneminde başvuru yapması mümkün değildir; bu başvurular kesinlikle değerlendirmeye alınmayacaktır.
Aynı şekilde eğitimine Türkiye’de devam edecek olan adayların Mayıs-Temmuz döneminde yapacağı başvurular da dikkate alınmayacaktır.
-
Yurtdışındaki bir okuldan kabul aldım ancak yurtiçindeki sinema yüksek lisans programlarına da başvurdum ya da başvurmayı düşünüyorum. Bu durumda ne yapmam lazım?
Yurtdışındaki programdan gelen daveti reddetmediyseniz, Mayıs-Temmuz ayları arasında belirtilen tarihlerde burs başvurunuzu yapmanızı öneririz.
Aynı zamanda yurtiçindeki üniversitelere başvuru yaptıysanız ya da yapmayı düşünüyorsanız lütfen başvurunuzda söz konusu üniversitelerin/programların adlarını ve bu okullara başvurma gerekçenizi ayrıntılı olarak belirtiniz.
Bunun için web sitesindeki formdaki ilgili bölümü kullanabilirsiniz.
-
Yurtiçi ya da yurtdışındaki bir üniversiteden kabul aldım ancak onların onayıyla (deferment alarak) programa başlama tarihimi erteledim. Bursunuza başvurabilir miyim?
Üniversitenin onayını aldığınız sürece başvuruda bulunabilirsiniz, ancak başvurunuzu programa başlayacağınız takvim yılında yapmanız gerekmektedir. Söz konusu başvuruları yaparken yukarıda 6. soruda belirtilen başvuru tarihlerini dikkate almanız zorunludur. Buna ek olarak erteleme gerekçenizi başvuru formunun alt bölümünde ayrıntılı olarak açıklamanızı isteyeceğiz.
-
Bursunuza daha evvel başvurdum ancak red aldım. Tekrar başvuruda bulunabilir miyim?
Kabul aldığınız veya devam ettiğiniz bir yüksek lisans sinema programı olduğu sürece daha evvelki başvuru tarihinizden sonraki takvim yılından itibaren tekrar başvuruda bulunabilirsiniz. Aynı zamanda yukarıda
6. soruda belirtilen başvuru tarihlerini dikkate almanız gerekmektedir.
-
Fotoğraf ve Video / Tiyatro / Sanat Yönetimi / Televizyon Haberciliği / Reklamcılık / Halkla İlişkiler / Medya ve İletişim / Sahne ve Gösteri Sanatları / Oyunculuk / Yaratıcı Yazarlık alanında yüksek lisans yapacağım. Bursunuza başvurabilir miyim?
Ne yazık ki hayır. Lisansüstü Sinema Eğitim Bursu sadece sinema (yönetmenlik, senaryo yazarlığı, yapımcılık, film teorisi ya da bunların hepsini veya birkaçını içeren bir programda) yüksek lisans eğitimi alacak olanlar içindir.
-
Resmi kabul belgesi ile kastettiğiniz nedir?
Yurtiçi ya da yurtdışındaki okullardan gelen ve okula kabul edildiğinizi belirten mektubu yollamanız gerekmektedir.
-
Halen bir sinema yüksek lisans programına devam etmekteyim ancak okumakta olduğum bölümde not uygulaması yok ve dolayısıyla transcript alamıyorum. Bu durumda ne yapmam gerekiyor?
Burs başvurusunda bulunacağınızı belirterek, üniversiteden aldığınız dersleri ve başarı durumunuzu açıklayan bir resmi belge düzenlemesini isteyin.
-
İstenen belgeleri size posta, faks ya da e-posta yoluyla ulaştırabilir ya da Mithat Alam Film Merkezi'ne elden teslim edebilir miyim?
Kesinlikle hayır. İstenilen tüm belgeleri web sitesindeki başvuru formuna eklemeniz gerekmektedir. Posta, faks ya da e-posta yoluyla gelen ya da merkeze elden teslim edilen başvurular kabul edilmeyecek ve değerlendirilmeye alınmayacaktır.
-
Başvurumun size ulaşıp ulaşmadığını nasıl öğrenebilirim?
Başvuruların alındığına dair başvuru tarihinizden en geç iki hafta içerisinde e-posta ile konfirmasyon verilecektir. Posta, faks ya da telefon yoluyla herhangi bir konfirmasyon almanız mümkün değildir.
-
Başvurumu size yolladıktan sonra bir değişiklik yapmam gerekti, ne yapmam lazım?
Kabul aldığınız okul ya da maddi durumuzda bir değişiklik olmadığı sürece başvurunuzu değiştirmeniz söz konusu değildir. Eğer kabul aldığınız okul ya da maddi durumunuz ile ilgili bir değişiklik söz konusu ise, lütfen hemen maev@maevsinema.org adresine bir e-posta yazarak bizi bilgilendirin.
-
Birden fazla okuldan kabul aldım ve henüz hangisine gideceğime karar veremedim. Bu durumda ne yapmalıyım?
Bursa başvurmak için kabul belgelerinden yalnızca birini göndermeniz yeterlidir, fakat isterseniz aldığınız tüm kabul belgelerini de gönderebilirsiniz. Birden fazla okuldan kabul aldıysanız, başvuru sırasında tercih yapmış olmanız koşulu aranmamaktadır. Bu durumda lütfen başvuru formunda gönderdiğiniz belgelerde adı geçen tüm okullar hakkında bilgi verin ve kararınızı etkileyecek temel faktörlerden bahsedin. Vereceğiniz bilgiler Burs Komitesi tarafından değerlendirilmeye alınacaktır.
-
Kişisel görüşte tam olarak neden bahsetmem gerekiyor?
Kişisel görüş iki sayfayı geçmemelidir. Sinemayla olan ilişkinizden, neden sinema alanında yüksek lisans yapmayı tercih ettiğinizden ve hedeflerinizden bahsedebilirsiniz. Gerçekleştirmek istediğiniz projeleri özetleyebilir ya da sinemayla ilginizi açıklayan başka kişisel deneyimlerinizi kısaca anlatabilirsiniz. Bizden daha evvel burs aldıysanız son bir seneki çalışma ve deneyimlerinize değinebilirsiniz. Kişisel görüşün belli bir formatı yoktur, kendinizi nasıl anlatıp, nasıl tanıtacağınız tamamen size kalmış bir seçimdir.
-
Nüfus kağıdımın taranmış halini neden yollamam gerekiyor?
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğunuzu kanıtlayabilmeniz için.
-
İlk aşamada istenen belgelerle birlikte size portfolyomu da gönderebilir miyim?
Daha önce burs alarak tekrar başvuru yapan adayların aksine ilk defa başvuru yapan adayların kısa film, makale, senaryo vs. türü materyalleri sunması zorunlu değildir. Bunlar daha sonra Burs Komitesi tarafından talep edilebilir. Ancak isteyen adaylar websitesindeki upload ve başvuru formundaki link giriş bölümünü kullanarak bize önceki çalışmalarından örnekler gönderebilirler. Websitesindeki form dışında (DVD, hard drive vb. ile) yapılan sunumlar kesinlikle kabul edilmeyecek ve değerlendirilmeye alınmayacaktır.
-
Filmlerimi size sunmak için hangi websitesine yüklemeliyim? Bu uygulama güvenli midir?
Filmlerinizi Vimeo vb. bir siteye yüklemeniz gerekmektedir. Bu tür sitelere hiçbir ücret ödemeden filmlerinize erişimi şifreli hale getirebilir ve şifre bilgilerini başvuru formunda belirtebilirsiniz.
-
Başvuru sonrasında tüm iletişimi e-posta üzerinden mi yapmam gerekiyor?
Evet. Başvuru sonrasında burslarla ilgili tüm iletişimi e-posta üzerinden sağlamanız gerekiyor. Lütfen başvurunuz sırasında bize geçerli ve doğru bir e-posta adresi vermeyi ihmal etmeyin!
-
Değerlendirme sonucunda benden portfolyo ve referans mektupları talep ederseniz, bunları size nasıl ulaştıracağım?
Referans mektuplarınız referansı veren kişiler tarafından bize direkt olarak e-posta yoluyla gönderilmelidir. Portfolyonuz yukarıda bahsedildiği şekilde filmlerin Vimeo benzeri bir siteye yüklenmesi ve web sitemizdeki başvuru formu kullanılarak bize ulaştırılabilir.
-
Portfolyomda ne tür materyallerin olması gerekmektedir?
Sinema konusundaki çalışmalarınızı gösteren kısa film, senaryo ve sinemayla ilgili yazılarınızı (film eleştirileriniz, makaleleriniz, vb.) portfolyanıza koyabilirsiniz. Portfolyonuza mümkün olduğunca bol materyal koymaktansa lütfen seçici davranın ve sizi ve yeteneklerinizi en iyi şekilde temsil edecek çalışmalarınızı gönderin. Film teorisi alanında yüksek lisans yapacak olanların film eleştirilerini yollaması, diğer adayların ise kısa film, senaryo vs. gibi materyallerini sunması tercih edilir.
-
Referans mektubunu kimden istemem gerekir?
Referans mektupları iki adeti geçmemelidir. Referansların sizi iyi tanıyan hocalarınızdan ya da profesörlerinizden alınmasında fayda vardır. Sinema endüstrisinde profesyonel olarak çalışan ve sizi yakından tanıyan kişilerden de referans isteyebilirsiniz. Lütfen aile bireylerinizden ve arkadaşlarınızdan referans mektubu istemeyiniz.
-
Henüz ödüllü veya festivallere kabul edilmiş bir filmim ya da senaryom yok, bu bursu kazanma şansımı azaltır mı?
Hayır, kesinlikle azaltmaz. Ancak daha önceden kısa filmler yapmış olmanız, sinema yazılarınızın olması vb. yüksek lisans programlarına kabul edilme şansınızı arttıracağı gibi burs alma şansınızı da arttırır. Bizden daha önce burs alarak tekrar başvuruda bulunan adayların portfolyolarında yer alan film ya da senaryoların herhangi bir festivale katılmış ya da ödül almış olma zorunluluğu yoktur.
-
Mülakat hakkında bilgi alabilir miyim? Mülakata nasıl hazırlanmalıyım?
Mülakata çağırılmanız durumda mülakatın olacağı tarih, saat ve yer dışında size başka bir bilgi vermeyeceğiz. Bu bilgileri size e-posta yoluyla ulaştıracağız, dolayısıyla başvurunuz sırasında bize geçerli ve doğru bir e-posta adresi vermeyi ihmal etmeyin! Mülakata hazırlanmanın en iyi yolu başta kişisel görüş olmak üzere bize daha evvelden gönderdiğiniz materyalleri tekrar gözden geçirmek ve gerek Türkiye gerek yurtdışında sinema ile ilgili olan gelişmeleri (yeni filmler, festivaller, akımlar vs.) yakından takip etmektir.
-
Vakfınız tarafından bir aile/ev ziyareti yapılması hangi durumlarda gerekli olabilir?
Başvuru formunda belirtilen bilgilerin teyid edilmesi için bu tür bir ziyareti gerekli görülebilir. Ziyaret yapılmadan önce mutlaka aday ile iletişim kurulacaktır.
-
Burs ile ilgili karardan nasıl haberdar olacağım?
Burs alanlara bursa başvuru tarihinden itibaren en geç 2 ay içerisinde e-posta ile haber verilecektir. Lütfen bu konuda bilgi almak için bize ya da Mithat Alam Film Merkezi'ne e-posta, posta, faks ya da telefon ile başvurmayınız. Bursu kazanamayan adaylara da e-posta ile bilgi verilecektir.
-
Bursun miktarı nedir? Burs miktarı belirlenirken hangi kriterler dikkate alınır?
Burs miktarı Burs Komitesi’nin yapacağı değerlendirme ardından okul ücreti ve yaşam masraflarıyla adayın başarı ve maddi durumu göz önüne alınarak Yönetim Kurulu tarafından belirlenecektir. Burs miktarı belirlenirken başvuru sırasında talep ettiğiniz miktar değerlendirilmeye alınacaktır, ancak verilecek burs bu miktarın altında kalabilir. Bursumuz okul ücreti ve yaşam masraflarının tümünü karşılamaya yönelik değildir. Yönetim Kurulu’nun önceliği adayların okul ücretlerinin karşılanmasıdır. Adayların burs başvurusu yapmadan önce okul ücreti ve yaşam masraflarının en az %50’sini kendi imkânları ve diğer burslarla karşılayabilir halde olmasını tavsiye ediyoruz.
-
Bana verilen bursu nasıl ve ne zaman geri ödemem gerekmektedir?
Lisansüstü Sinema Eğitim Bursu karşılıksızdır ve aldığınız miktarı geri ödeme zorunluluğunuz yoktur. Bize burs başvurusu sırasında sunduğunuz hedefleri gerçekleştirmeniz, sinema konusunda başarılı çalışmalar yapmanız bizler için yeterlidir.
-
Kabul edildiğim program bir seneden fazla sürüyor, bu mezun oluncaya kadar okul ücreti ve/veya yaşam masraflarımın bir kısmını karşılayacağınız anlamına mı gelmektedir?
Bizden alacağınız burs sadece bir sene için geçerlidir. Bir senenin sonunda bursa tekrar başvurmanız durumda Burs Komitesi ve Yönetim Kurulu sizi yeniden değerlendirmeye alacak ve bursu yenileme konusunda karar verecektir. Bir senenin sonunda bursun yenilenmemesi yönünde karar alınabilir ya da burs miktarı değiştirilebilir.
-
Bursu aldıktan sonra yapmam gerekenler nedir?
Sizden gideceğiniz okul ile ilgili isteyeceğimiz bilgi ve belgeler dışında bulunduğunuz sinema yüksek lisans programında asgari başarı düzeyini sürdürmeniz ve burstan yararlandığınız senenin ikinci döneminin sonuçlanmasından itibaren iki (2) ay içerisinde söz konusu seneyle ilgili başarı durumunuzu belirten transcript veya benzeri resmi yazılı belgeyi bize e-posta ile ulaştırmanız gerekmektedir. Okuldaki durumunuz ve maddi koşullarınızda herhangi bir değişiklik söz konusu olduğunda bizi hemen yazılı olarak bilgilendirmelisiniz. Gerek başvuru sırasında gerekse sonrasında MAEV’na doğru bildirimde bulunmayan ya da gerekli değişiklikleri zamanında MAEV’na bildirmeyen adaylar burstan yararlanamaz. Bu tür durumlarda burs başvurusu kabul edilmiş olsa bile adayın bursu kısmen ya da tamamen kesilebilir.